За връзка с нас: office@amadeuscom.com | +359 8787 1818 2

За опаковката на продукта

Както може би знаете, всеки продукт се нуждае от някакъв вид опаковка, независимо дали тя ще бъде кутия, найлон или нещо друго. Много хора обаче допускат грешка, като не обръщат внимание на опаковката, която представя продукта им на клиента.

Всички сме чували поговорката “По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Тя важи с пълна сила и за опаковките на продуктите. Да не забравяме обаче, че опаковката не трябва да бъде просто красива, а и функционална. Ако една опаковка не е правилно създадена, то тя води към неуспешни продажби, което само по себе си води към загуби на бизнеса, а натам всички знаем как продължава веригата.

В днешната статия ще изброим важни елементи, на които трябва да обърнете внимание когато създавате опаковка за своя продукт.

 

На какво да обърнем внимание при създаването на нашата опаковка?

Функции

Подложа за мишка с много ефективна опаковка

Подложа за мишка с много ефектна опаковка

Всяка опаковка си има функции, като например да предпазва продукта от наранявания, да може да се закача на щанд, да има дупка, през която клиента може да докосне и да усети продукта и така нататък. Разбира се, не всеки продукт се нуждае от толкова функционална опаковка, но е важно да се помисли още от началото за това какви функции трябва да предлага опаковката. Основни въпроси са това къде ще се предлага продукта (ще има ли нужда да бъде закачена опаковката или ще бъде в дисплей кутия например), трябва ли клиента по някакъв начин да интерактира с продукта (например да го докосне, помирише и т.н.), продукта нужно ли е да бъде изваден от опаковката за да бъде използван (например: прахта за пране се използва директно от опаковката като се изсипва, а компютърната мишка се изважда от опаковката и съответно в повечето случаи опаковката се изхвърля или прибира), на какви условия трябва да издържа опаковката и други.

Атрактивност

Атрактивна опаковка за чай

Атрактивна опаковка за чай

Всяка опаковка стои на щанд в магазина. Колкото по-красива и ефектна е една опаковка, толкова повече внимание привлича тя. Например, лъскавата кутия ще привлече много повече внимание от обикновена такава. Но, ефектите не са всичко – важното е да бъдат правилно подбрани цветовете и техните нюанси, както и дизайнът на самата опаковка.

Разпознаваемост и брандиране

Кока Кола - история на кенчетата

Кока Кола – история на кенчетата

Всички знаем колко голямо разнообразие от продукти има на пазара. Но като ви кажа Кока Кола предполагам, че всички се сещате за червените кенчетата и шишетата им, пълни до горе със студена, освежаваща кола… М-м-м… Дизайнът на шишетата им е претърпял доста малки промени през годините. Като цяло са запазили оригиналния си вид и клиентите са свикнали да ги разпознават чрез него. Затова е важно да не правите коренни промени в опаковката и дизайна на продукта си, а да го създадете уникален и лесно разпознаваем.

Промотиране и информация

Опаковка на Зайо Байо без консерванти

Опаковка на Зайо Байо без консерванти

Друг ключов детайл, който може да Ви докара продажби е информацията. Много е важно върху опаковката да има информация и ключови характеристики за продукта. Например, ако продавате хранителни стоки без консерванти и оцветители е важно да се наблегне на тези характеристики. Ако продавате чай – опишете максимално ползите от продукта и как се приготвя той правилно. Ако продавате техника – сложете на показ функциите, които я отличават от конкуренцията, както и как да работим с нея. Схващате идеята. Колкото повече сдъвкана и лесна за разбиране информация има, толкова повече потенциални продажби имате.

Извод

Опаковката продава продукта. Първото впечатление, което направите на клиента е много важно. Ако нямате функционална и ефективна опаковка, то в повечето случаи продажбите са значително по-малко, което знаете какво означава. А никой не иска да се стига до там.

Ако се нуждаете от консултация или изработка на продуктова опаковка – може да се свържете с нас от тук, насреща сме по всяко време. 🙂


0 Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *